ja_mageia

ВРЕМЕ И ПИЯНСТВО

vreme-i-piyanstvoВремето е инструмент на нашето съзнание, с който се анализират процесите в действителността. Времето е човешка измислица, то е субективно и е в зависимост от представите на всеки човек. Всеки си има свое собствено време и за всеки то тече с различна скорост. „Не всички времена са еднакви.”, както е казал дон Сервантес. Самото понятие „време” е условно. Това позволява да се интерпретира по всевъзможни начини от „време разделно” до „прогнозата за времето”. Времето не е реално съществуващ фактор, а чисто условна илюзия и нищо не ни пречи да си измислим свое време, което също ще бъде условно и ние често го правим: „Ще чакам още една цигара.”, „Пия още три бири и си лягам.”, само дето не всички ни разбират.

Времето е прието с цел сравняване на различните видове движение, т.е. времето е функция на някакъв процес. В един процес времето има една стойност, а в друг – съвършено различна, например, ако някой изпива бутилка водка за един час, а друг изпива същата бутилка за пет часа. Логично погледнато за времето на протичане на втория процес, протичат пет първи процеса (но логичното не винаги е възможно). Фактически времето не съществува като някакъв отделен фактор (иначе всички трябва да изпиват бутилка водка точно за час), то може само да охарактеризира някакво явление.
Нашето субективно осъзнаване на времето много често се разминава с това, което показва часовникът, а често и календара. Понякога заставаме по посока на времето объркани и се чудим: кога са минали толкова дни, месеци, години.
Много от нас вече са запознати с изкривяването на времето, което възниква при приемане на алкохол. Употребата на по-значими количества, позволяват да се усети това изкривяване още по-ясно.
Алкохолът ни позволява да достигнем различен начин на възприемане на заобикалящата действителност, в това число и различно възприемане на времето.
Да си представим, че отивате на купон и неволно бутате масата. От нея пада бутилка. Още сте съвсем трезви – виждате как бутилката започва да пада, после я виждате, когато вече се е разбила. Всичко се случва много бързо. Не успявате дори да трепнете. Но по-късно, когато вече сте попили известно количество алкохол, някой друг бута масата и друга бутилка се отправя към пода (ебати купона!), вие установявате, че ситуацията изобщо не е същата – алкохолът е разширил съзнанието и вие виждате случващото се по съвсем различен начин – докато бутилката пада, успявате да получите много съобщения за това какво става с нея и във вас ще възникне усещане, че имате достатъчно време. Протягате ръка и като на шега улавяте бутилката, миг преди да се разбие. Предотвратявате голямо произшествие, другите ви аплодират и купонът продължава. Времето тече все по-бавно и ако продължавате да се наливате в същото темпо, много скоро ще изчезне. Но в този момент ви се струва, че това не е беда – така или иначе – то не съществува…
Когато сме трезви ни се струва, че събитията се случват твърде бързо и е невъзможно да ги контролираме, това ни изнервя и започваме още по-зле да се справяме. Всяка промяна е тежко преживяване. И макар че нищо не успяваме да свършим, времето все не ни достига.
Колкото повече пием, толкова повече времето се забавя, събитията протичат по-бавно и толкова по-силно се усещаме като техен господар. Светът започва да ни се струва прекрасен и безопасен. Хората са мили и добри, защото ги възприемаме в една друга реалност, където са точно такива. Хората са красиви. Всяка жена е в състояние да ни завърти главата (ако има накъде повече). Когато сме трезви, светът изглежда мрачен, скучен и плашещ. Събитията ни връхлетяват със шеметна скорост и в повечето случаи не успяваме изобщо да реагираме. Много хора са открили, че алкохолът е добра защита срещу забързаното ежедневие и започват да пият от сутринта – времето тече по-бавно и всичко е под контрол.
След като за пиещите времето тече по-бавно, да не си помислите, че ако имаме двама близнаци и единият пие като бесен, а другия не вкусва алкохол, този вторият ще остарее по-бързо. Това не е вярно (за съжаление).
Когато започнем да пием непрекъснато, ще се намерят доброжелатели, които непременно ще ни попитат: „Защо си губиш времето?” или нещо такова (даже понякога възниква илюзията, че ни се губи време). Не можем да си загубим времето, защото не притежаваме времето. Можем да загубим само това, което притежаваме. Ако някой е в състояние да си губи времето, след него ще върви друг, който да го намира. Лично аз, никога не съм виждал такъв човек, а бих го забелязал, защото ще изглежда твърде абсурдно. Времето ще бъде загубено, независимо дали пиянстваме или работим нещо безсмислено. Каквото и да правим – да висим по цял ден в Интернет, или да строим магистрали, да танцуваме или да пишем поезия – времето отлита, при това безвъзвратно. Дори нищо да не правим, пак е същото. Можем малко да го забавим (и то само чисто субективно), но не можем да спестяваме време, а след като не можем да спестяваме, няма как да го пилеем, тъй като можем да пилеем само онова, което сме в състояние да спестим.
Не само, че времето е измислица, но е и измислено без всякакво въображение – нямаме никаква възможност да спечелим време, нито една лотария не предлага такъв шанс, не можем и да си купим време, доколкото ми е известно и най-богатите хора на планетата не са успели да си купят нито секунда, макар че често са твърдели: „Времето е пари.”
Не можем да притежаваме времето, не само защото то не съществува. Най-голямата полза, която можем да имаме от времето е да го прекараме в празнуване, защото (все някога ще разберем, че) единственото реално и значимо са миговете на щастие, всичкото останало време изфирясва.

 

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Изкуството да ни се случват хубави неща

Книгата е подарък за всички потребители на сайта.

       

Да искаш да си някой, а все да си оставаш никой в живота на някой не е достатъчно добър повод да бъдеш нещастен, защото да си някой, а да искаш да си никой в живота на някой не е повод да бъдеш щастлив.
Йордан Бозушкисъс съдействието на

bezpanika.com.


Още приятели

Стари, хитри, брадати и леко мустакати

Един българин-бизнесмен завел жена си в Париж. Разбира се, тя веднага го помъкнала от магазин на магазин. Към обяд на следващия ден, той я помолил да го остави на мира, подкрепил молбата си финансово и жена му се съгласила. Тя отново тръгнала по магазините, а той – право в бара, където се запознал с една много приятна парижанка. Разбрали се прекрасно, докато станало дума за парите. Тя му поискала 300 евро, а нашенецът предлагал тридесет. Не могли да се споразумеят за цената и нещата не потръгнали.
Същата вечер бизнесменът завел жена си в един от най-хубавите ресторанти, където, на една маса до вратата, седяло момичето, което срещнал следобед в бара.
- Виждаш ли, мосю? – казало момичето, докато минавали покрай него. – Виж, какво си хванал за твоите въшливи тридесет евро!