ja_mageia

МОНАХЪТ, КОЙТО СИ КУПИ „Ферари”

monaxat-koyto-si-kupi-ferariНякъде в Тексас, в една фабрика за шоколади работел млад мъж с добро образование и порядъчно беден. Един ден щастието му се усмихнало и мъжът се оказал наследник на солидна сума пари. До този момент духовната просветленост запълвала малкото му свободно време, сега вече богат, решил да се отдаде изцяло на изучаване на психичните феномени. Предприел много пътувания в търсене на всякакви чудеса, но все оставал неудовлетворен от резултатите, от своите търсения. Духовната жажда го отвела в Индия, където си намерил духовен учител, по-късно станал послушник в манастир.

Но живота в манастира му се видял възтруден, а и нищо не успял да научи. След четири години се върнал в Америка, напълно погребал илюзиите си по отношение на всички свои търсения, а междувременно парите от наследството били пропилени и заменени със солидни заеми. Мъжът от Тексас, който вече бил известен като „духовния несретник от Калкута” бил съвършено отчаян и обмислял как най-поносимо да свърши със себе си… Една вечер скитайки се премръзнал и гладен се натъкнал на свой стар приятел. С него работели заедно в фабриката за шоколади. Само, че много време било минало и приятелят му вече преуспявал в рекламния бизнес. Миг по-късно седели в най-близката кръчма и приятелят между шегите и спомените от някога, му подхвърлил идеята да използва псевдознанието си и да напише книга. Несретникът от Калкута се просълзил от смях, но по-късно осъзнавайки положението, в което се намира, прегърнал идеята. Още същата вечер започнал да пише. Книгата се появила три месеца по-късно. Носела интригуващото заглавие: „Как да развием скритите сили в нас” и била кратък справочник на тайните методи за развиване на магнетизма, телепатията, ясновидството и други примамливи способности. Книгата била добре рекламирана и се продавала на твърде висока цена. Благодарение на общия интерес към тези неща, успехът на книгата далеч надхвърлил и най-смелите очаквания на нейния автор. Още същата година била преиздадена няколко пъти. Месец след излизането й, авторът получил първото писмо. Няколко дни не посмял да го отвори, а когато се решил установил, че то съдържа само две кратки изречения и подпис: „Тази книга промени живота ми. Благодаря Ви!”. Препрочел тези изречения стотици пъти, търсейки скрита ирония – нямало как да я открие, но пак не успял да повярва. Убедили го писмата от следващите дни, а те скоро станали хиляди, в тях читателите се обръщали към него с „мъдри наставнико” и „скъпи учителю”, и изразявали дълбока признателност и благодарност за ценните инструкции, които им дали възможност да развият невероятни способности. Нещата ставали повече от абсурдни. Самият автор нямал особено ясна представа за естеството на феномените, за които пишел и въпреки това читателите, не само намирали пътя си сред плетеницата от безсмислици, но дори успявали да научат нещо от тях. Главозамаян от успеха, авторът седнал да пише втора книга, в нея преразказал първата и добавил примери (някой от писмата, други измислени). Втората книга се наричала: „Как да призовем повече любов, богатство и величие” и надминала по успех първата. Последвала истинска лавина от писма и всяко едно от тях истински го изненадвало. Особено го изумили десетки писма, в които читателите му чистосърдечно твърдели, че благодарение на неговите книги, в кратък срок забогатели. Той също. Вече не бил Несретникът от Калкута, дори не бил мъжът от Тексас, живеел в Ел Ей, в нескромна вила на брега на океана и бил духовен гуру на филмови знаменитости, а междувременно пишел третата си книга…

 

 

Коментари  

 
# Vanesa 2011-09-23 20:42
Удивително, как си успял на една страничка да кажеш повече от Робин Шарма в цяла книга.
Отговор
 
 
# Йордан Бозушки 2011-09-25 18:38
Всъщност, важното е какво търсиш. Можеш да прочетеш всичко написано от Достоевски и да не го откриеш, а после да го намериш случайно в един разказ на Ради Димов, да речем.
Отговор
 

Добави коментар


Защитен код
Обновисъс съдействието на

bezpanika.com.


Още приятели

Стари, хитри, брадати и леко мустакати

- А, сега – обръща се учителката към учениците. – Решете следната задача: Всеки ден идвам на работа с автобус. Той е един път и половина по-възрастен от мен. Движи се със средна скорост 42 км/ч и изминава разстоянието за 42 минути. По маршрута има 4 спирки и на всяка спирка, престоят е средно 2 минути. На колко години съм аз?
- На 28 – отговаря Иванчо, след кратък размисъл.
- Браво Иванчо. Това е точния отговор, а сега обясни на съучениците си, как стигна до него!
- Ами, госпожо… понеже, аз съм на 14 и тате твърди, че съм полуидиот.