ja_mageia

Лекция 69 – УПРАВЛЕНИЕ НА МЪЖА

upravlenie-na-majaПриродата е женствена и е предопределила: мъжът да бъде изпълнител. Като такъв, той не се успокоява, докато не намери начин да си въобрази, че е всемогъщ творец. В съответствие със своите изпълнителски функции, той е логично, а поради това елементарно за управление същество и това са разбрали жените от най-дълбока древност.

Нищо не може да поправи вродения психичен недостатък на мъжа – тоталната неспособност за спокойно самодостатъчно очакване. Необятния стремеж към вяра в своята значимост почти изчерпва съдържанието на мъжката психика. Това е неговата религия. Най-важното в неговия живот е непрекъснато да се печелят точки в мъжкия многобой: неговата мъжественост, неговите мускули, неговата известност, неговото творчество, неговото хоби… Точно тук жените попадат на лесна и напълно законна плячка. Дори не обременените с интелектуален мистицизъм представителки на „нежния” пол започват своите атаки срещу мъжката психика, опитвайки да се хванат за самооценката. Това е инстинктивна природна хватка на жените. Веднъж уловили се за самооценката на мъжа, жените прецизно и безпроблемно монтират върху нея своята система за управление, а тя е пределно проста: състои се от два лоста, които могат да бъдат наречени с дидактическите метафори: „сладко” и „горчиво” – поощрение и наказание, одобрение и неодобрение. В самото начало, жената натиска едновременно и двата лоста: и хвали, и ругае, при това и едното, и другото – абсолютно незаслужено, от което самооценката на мъжа изпада в тих ужас. Следва мимолетно затишие, след което жената натиска рязко лоста „сладко” и започва горещо и приповдигнато да убеждава мъжа, че само той е единствения и безпрецедентния, неповторимия и несравнимия. Той може всичко, което поиска, може невъзможното, може и безкрайно може, защото той е цар и господар. Използването на лоста „горчиво” едва се загатва, колкото да се напомни, че го има. Всякаква критика се прави само в контекста на непрекъснато одобрение. Жената признава несъществуващи заслуги на мъжа, дава му аванси за дребните разходи на самолюбието, хвали го за това, което още не е направил (но няма как да не направи). Всичко е в пълен порядък – мъжът се превръща в рицар и доверена камериерка, и щедро се отплаща, ако не с постижения, то поне с привързаност. Той самият започва да иска повече от това, което жената желае.

Нито възрастта, нито сексапилността, нито интелектът при цялото им привидно значение, сами по себе си не играят никаква роля (освен в увертюрата), докато нежните ръчики държат здраво лостовете, жената може да бъде спокойна властелинка на ситуацията.

Мъжът е упорито и буйно, голямо дете, на което ужасно му се иска да стане послушно. Разумната жена го оставя да си играе на неговите игри, пробутва му незабелязано играчки, възхищава се на резултатите и го оставя на воля да лудува из клетката.

Колкото и мощно да се подкрепя мъжката увереност от многото успехи, тя винаги си остава неустойчива и изисква все повече подхранване. Мъжката увереност е хилаво растение, което се нуждае от непрекъснато поливане, от постоянно, нарастващо, и подразбиращо се възхищение. Всъщност, мъжката увереност е само фантазия. Мъжът жадува и неуморно се стреми към това, жената до него да сподели тази фантазия. Той самият моли, той настоява да бъде управляван. Какво друго остава на жената, освен да го върши.

Всеки плах проблясък на мъжа да се освободи от женската власт е сигнал за това, че системата за управление не е регулирана правилно, мъжът започва да се ослушва за някаква по-отзивчива мелодия. Дори този, който по рождение си е „под чехъл” и е свикнал с лоста „горчиво”, най-неочаквано може да се разбунтува и да счупи веригите. Умелата операторка добре знае това и уверено натиска лоста „сладко”, когато е убедена, че мъжът й изцяло принадлежи и няма основание да се страхува от предозиране на „сладко”-то – потребността от одобрение и поощрение е наркотична зависимост, дозите нарастват непрекъснато и никога не успяват да удовлетворят потребностите. При все това, на мъжа не се позволява да свикне премного със „сладко”-то и да го приеме като нещо дължимо и задължително. „Горчиво”-то, понякога, се използва профилактично. Когато системата за управление е добре настроена, дори само едно леко намаляване на „сладко”-то, се оказва доста „горчиво”. Обикновено се позволява на мъжа да знае за кое е прехвален, но няма как да разбере, защо жената е недоволна. Добрата управляваща никога не поставя на мъжа двойка, много по-ефектно е, просто да не постави оценка. Мека студенина, кратка сдържаност, многозначителна пауза са съвършени похвати за предизвикване на свещена паника в мъжката душа.

Съвременната жена, увлечена в преследване на предизвикателствата на новото време е позанемарила техниката на мъжеуправлението и последната започва да бъка от технологичен брак. Омъжените жени злоупотребяват с лоста „горчиво” за сметка на „сладко”-то и това предразполага мъжете към пиянство, изневяра, пренебрегване на семейните задължения и множество други неприятности. Друга мащабна грешка на жената е стремежът й към външна независимост, чрез който постепенно загубва своята вътрешна. Уподобявайки се на мъжа, тя започва да се грижи и страхува за своята самооценка, вместо да контролира мъжката. (Такава жена прилича на шофьорка, която вместо да следи пътя, разглежда лицето си в огледалото на сенника.) Тя е забравила своето истинско предназначение и предприема безсмислено състезание с мъжа по мъжки многобой. Жената започва да съперничи на мъжа по така наречения ум, по портфейл, по всевъзможни таланти, кариера… и колкото повече се доказва, толкова по-уязвима става нейната самооценка, което позволява на мъжа да използва нейните оръжия и всичко се обърква…
 


 

 

Добави коментар


Защитен код
Обновисъс съдействието на

bezpanika.com.


Още приятели

Стари, хитри, брадати и леко мустакати

Един шофьор карал ТИР по шосето. По едно време го спира мъж, целия в жълто.
- Кой пък си ти? - пита изненадан шофьора - що си целия в жълто?
- Ами... аз съм жълтия педераст - с нежен глас заговяря стопаджията - отивам на Конференцията на хомосексуалистите в Пловдив.
- Хайде, качвай се.
След около половин час друг стопаджия маха с ръка, този път целия в червено.
- Ти пък кой си?
- Ами, аз - отново с нежен глас заговаря стопаджията - съм червения педераст, и отивам...
- Да, да, на конференцията на хомосексуалистите. Качвай се.
След малко на ТИР-а маха друг, целия в зелено.
- Ти кой си?
- Аз съм зеления педераст...
- Да, да за конференцията. Качвай се.
След още половн час друг маха на ТИР-а, целия в синьо. Отегчен, шофьора казва:
- Да, да, знам! Ти си синия педераст и отиваш на конференцията... Качвай се.
А човекът сърдито казва:
- Я ти си дай книжката, пък ще видим кой e педераст ...