ja_mageia

Я камилата, я камиларя…

ya-kamilataОт много време употребявам тази фраза (понякога впечатляващо неуместно) и едва преди няколко дни разбрах откъде идва. Легендата ме впечатли (така, както я разтълкувах). Изглежда често съм бил неподозирано мъдър, както в случаите, когато съм я използвал за отговор на въпроса: „Как ще се чувстваш утре?”.
Ето историята (интерпретирана до неузнаваемост):

Случило се много отдавна, някъде на изток… Един цар разкрил заговор срещу себе си, предвождан от главнокомандващия на армията му. Великият пълководец, а той с основание се подчинявал на това определение, бил сред най-приближените на царя, дори били приятели, но това не му спестило смъртната присъда. Всъщност, заговорът не бил доказан със сигурност, твърде възможно е да е бил плод на параноичните настроения на царя, разбудени от завистливи езици, или от определени интереси, но генералът не оспорил нищо и поел с достойнство съдбата си.
Както повелявала традицията, царят посетил осъдения преди екзекуцията. Предишния ден си бил купил камила от някакви търговци, пристигнали от далечни земи. Животното било невероятно – невиждан в царството екземпляр и царят бил като влюбен в него. Със същата камила пристигнал в затвора, а когато влязъл в килията на генерала, го намерил целият облян в сълзи. Това озадачило значително царят, той знаел, че бившият му пълководец е изключителен смелчага, участвал в много войни.
- Не мога да повярвам! Нима наистина, виждам човек с такава храброст да плаче като малко дете, понеже утре ще бъде обесен. От смъртта ли се боиш?
- О, не, ваше величество, Никога не съм се страхувал от смъртта. Има нещо друго, за което цял живот съм си мечтал, а вече нямам време. Но да не говорим за това…
- Какво е то? Кажи ми. Можем да измислим нещо. Ти служи на моето царство достойно и донесе много победи и слава.
- Щом настоявате, ваше величество, ще ви кажа. Когато бях млад, учих при велик учител. Той беше просветлен и знаеше много тайни. Предаде ми една от тях: как може да бъде обучена камила да говори, само че може да стане с рядък вид камила, която трудно се намира, аз дълго я търсих и не я открих, и ето – по ирония на съдбата – камилата, с която пристигнахте е точно от този вид, а утре аз ще умра. Заедно с мене ще умре и възможността тази камила да проговори. Тайната ще умре, изгубена за човечеството. Затова плача.ya-kamilata-ya kamilarya
- Камила да може, да говори!?
- О, да. Моят учител имаше такава.
Царят бил заинтригуван. Точно тази камила! Още от мига, в който я купил, се сдобил с усещането, че тя иска да му каже нещо. Ако неговата камила проговорела, щяло да бъде наистина невероятно, превъзходно, несравнимо, с което не можел да се похвали никой друг владетел. Затова казал:
- Забрави за присъдата и ми кажи: колко време ще ти е нужно?
- Ще отнеме една година.
- Добре. Това не променя особено нещата. Опитай за една година. Ако камилата проговори, не само че няма да те обеся, но и ще ти подаря половината царство. Но ако камилата не може да говори след една година, ще бъдеш екзекутиран. Така че – все тая. Излизай и вземай камилата! Ето ти и за разходите по обучението! – И царят му подхвърлил кесия с жълтици.
Славният генерал уловил кесията, яхнал камилата и се прибрал в къщи, където никой не го очаквал. Жена му, плачейки се подготвяла за наближаващия траурен ден. След по-малко от двадесет часа, обичаният й съпруг щял да бъде мъртъв. Било се случвало и друг път, при някое от честите му заминавания – един вътрешен глас настойчиво я убеждавал, че никога повече няма да зърне любимия си жив и тя плачела, но сега било значително по-различно…
Тя не повярвала на очите си, че той се връща, при това яхнал великолепна камила. Помислила, че сънува. Изтрила сълзите си и попитала:
- Какво става? Избяга ли? Как успя да си дойдеш?
Той разказал цялата история. Жена му отново започнала да плаче и да нарежда:
- Сега разбирам, че съм свързала живота си с глупак. Да, глупак си, защото знам, че не можеш до научиш никоя камила да говори. Ти си измислил лъжата. Но щом като лъжеш, защо си казал една година? Трябваше да кажеш 20 години, или поне 10. Едната година ще мине бързо и ще бъде истински кошмар. Цяла година ще треперим, защото ти, пак, ще трябва да умреш. Това е едно съвсем кратко отлагане.
Мъжът й рекъл:
- Недей да се тревожиш, една година е достатъчно дълга. Всичко може да се случи за една година: царят може да умре, аз мога да умра, или камилата може да проговори.
- А, ако не проговори?
- Е, след една година: Я камилата, я камиларя. Вземи тези пари и иди купи от най-хубавото вино! 

 

Добави коментар


Защитен код
Обновисъс съдействието на

bezpanika.com.


Още приятели

Стари, хитри, брадати и леко мустакати

Ранно утро, тя влиза в спалнята, целува го и поставя пред него закуската – кафе, натурален сок и кроасани. Той се протяга и пламтящ от удоволствие започва да се храни. След малко:
- Скъпа, ще ми донесеш ли чаша вода?
- Не.
- А защо? – недоумява той.
-Аз съм само демо версия на любяща съпруга, лицензираната версия можеш да видиш само след регистрирация в гражданското.