ja_mageia

Животът, като част от всичко останало

Толкова е писано за живота, че едва ли някой е в състояние да каже нещо ново. Като по правило всеки начинаещ графоман се нахвърля варварски върху живота, за да остави своя принос в неговото неразбиране. За да не си помислите, че при мен е различно ще започна с възможно най-изтърканата метафора.

Животът е едно пътуване… понякога приличащо на Ерофеевото „Москва-Петушки”, понякога отегчително-кошмарно, но няма какво друго да направим, освен да го приемаме такова каквото е. Какво като влакът е спрял „не по разписание”, какво като навън е тъмно и дори не знаете къде се намирате. За никъде не бързате, все някога ще стигнете, дори да не искате. Целта няма значение. Отбивайте се по-често във вагон-бюфета, пийте бира и се забавлявайте. Точно в това е смисъла на самото пътуване. Дори не знаете след колко време ще пристигнете на последната гара, но и това да не ви притeснява.

Животът е непредвидима мистерия. Никой не знае какво ще се случи в следващия момент, дори и многоуважавания Господ-Бог не би могъл да предвиди „шантавото приключение”, защото ако можеше, то нямаше да е приключение, още по-малко шантаво, тогава животът щеше да е просто фалшив, нещо което е написано предварително. В животът няма нищо сигурно. Всеки ден може да се изживее по хиляди различни начини, колкото и да ни се струва, че вършим едно и също. Винаги можем да кажем: тази вечер няма да влизам в Интернет, или няма да гледам телевизия, или няма да играя бридж, можем дори да решим днес да не отидем на работа и в това се състои нашия свободен избор. Ако животът е предопределен, тогава нямаше да има свобода, а може ли животът да съществува без свобода? Тогава нямаше да съществува и възможността да успяваш или да не успяваш. Ако всичко е предопределено, тогава няма да има нито възход, нито падение. Тогава хората ще бъдат второстепенни актьори, зазубрили репликите, написани от малоумен сценарист, в един филм на тоталитарен режисьор.

Животът е относителен, толкова относителен, че и Айнщайн не би могъл да си представи. И е пълен със заблуди, които в последствие се оказват истини и истини, които след време се оказват заблуди или заблуди, които си остават заблуди. Това, което днес е правилно, може утре да е погрешно, а това, което в този момент е погрешно, в следващия може да е правилно. Животът не може да бъде разпределен в категории; не можеш да поставиш строги дефиниции: „Това е правилно, а онова е погрешно", „Това е добро, а онова зло”. Забелязал съм, че много неща на един етап от човешкото развитие са вредни, после се оказват полезни или обратното. Сигурно някои си спомнят как някога ни обясняваха колко полезни са обелките на ябълките, колко витамини и минерали съдържат, после се оказа, че същите тези обелки са пълни с токсини. За кафето отначало се твърдеше, че е много вредно, после се оказа полезно, после пак вредно и отново полезно. Също и за перманентния секс, натуралните сокове, алкохола и пр. (Затова продължавам да пуша, за да не се окаже, че съм се минал, след време, когато установят със сигурност, че цигарите са полезни, пък и все още е по-добре да си купувам цигари, отколкото лекарства.)

Животът не е наука. Причинно-следствените връзки не важат. Не можеш да вярваш, че ако направиш нещо добро те очаква само добро в бъдеще (много хора, сблъскали сe с последствията от своето благодеяние твърдят точно обратното). Нито пък е вярна древната поговорка: „Всяко зло – за добро.” Не можеш да си сигурен, че ако тази сутрин се усмихнеш пред огледалото, привечер ще срещнеш голямата си любов. За нищо в живота не може да си сигурен. Напразно се опитваме да открием логиката на живота, защото няма такава и животът не се интересува от нашата логика.

Това, което се опитваха някога – да ни подготвят за живота си е пълна глупост. Няма как да се подготвиш за живота. До края си оставаш неготов за всичко, което се случва. В това е неговата красота, в това е неговото чудо, че той винаги те сварва неподготвен, винаги идва като изненада.

Животът е динамичен процес. Той не може да бъде установен. Всеки опит да бъде установен го убива. А ние непрекъснато се стремим към това. Още е понеделник, а вече знаем какво ще „преживеем” в събота. Всичко е прецизно планирано, не може да ни се случи никаква изненада. Никакъв риск не трябва да поемаме и никаква опасност не ни грози. Животът ни е сигурен и точен като марков часовник. А дали точно това е животът. Не съм сигурен. Аз бих го нарекъл съществуване.

Човек трябва да живее като безразсъден комарджия. Всеки ден трябва да рискува и да очаква опасността. Само чрез осъзнаване на опасността животът постига своята зрялост и завършеност. Опасността изостря сетивата ни, шлифова чувствата и ни прави по-живи. Човек трябва да бъде авантюрист, винаги готов да рискува познатото заради непознатото, да приеме риска, дори да е сигурен, че ще загуби, защото отказвайки да рискува вече е загубил. Когато бях собственик на бар и реших да го продам, отговарях на всички въпроси с фразата: „Заменям печеливш бизнес за ново начало.” И всички ме мислеха за побъркан. А това си беше точно така, от ортодоксална гледна точка – „новото начало” се оказа пълен провал, но това не ме разтревожи, дори когато животът ми стана непоносимо интересен, защото щом човек е вкусил веднъж от предизвикателството на непознатото, от насладите на свободата и приключението, той никога не може да съжалява за отминали възможности, тогава човек знае какво означава да живееш Истинския живот. Казват, че дори и един миг от такъв живот е по-удовлетворителен, отколкото цяла вечност на посредствено съществуване.

 

Коментари  

 
# Иван Илиев 2011-09-09 12:56
Много хубав сайт си спретнал. Поздравления.
Отговор
 
 
# Мария 2011-09-12 07:19
Хубаво си го написал и добре им го казваш на всички "планиращи".А да кажа,че те са "много" ще е недостатъчно.Да не забравме,че "карма" означава действие :) Мисля,че ще го препрочета още няколко пъти ,заради мотивиращия оптимизъм ,който ме връхлетя :)
Отговор
 
 
# nadia 2011-09-14 12:13
Страхотнооооооо оо!!!
Отговор
 
 
# Vanesa 2011-09-23 21:06
За купоните е ясно, но с това ме изненада много. И ПРИЯТНО.
Отговор
 
 
# Йордан Бозушки 2011-10-01 18:49
Благодаря за коментарите! Чест и почитание!
Отговор
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Изкуството да ни се случват хубави неща

Книгата е подарък за всички потребители на сайта.

       

Да искаш да си някой, а все да си оставаш никой в живота на някой не е достатъчно добър повод да бъдеш нещастен, защото да си някой, а да искаш да си никой в живота на някой не е повод да бъдеш щастлив.
Йордан Бозушкисъс съдействието на

bezpanika.com.


Още приятели

Стари, хитри, брадати и леко мустакати

Срещат се две планети. Едната зелена, цветуща, а другата - сива, сдухана..
- Абе какво става с теб? Защо си такава унила?!
- Ох, остави се.. хванах хора!
- Спокойно, те минават от само себе си!