ja_mageia

ПИЯ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ

piya-za-vacheto-zdraveВ продължение на цялата си история, човечеството е вярвало, че съвсем скоро ще заживее в свят без болести и ако това не стане днес, тогава утре, ако не за него, тогава за внуците му. Годините минавали, а илюзията все се отлагала, докато започнала да помръква. Днес хората имат всичко, за което преди сто години не са можели дори да мечтаят. Неща, които допреди четвърт век се считали за невъзможни вече са реалност, а други като перфектното здраве, в които вярвали от времето на Сократ, все още си остават непостижими.

Опитвайки се да си представим как изглежда светът, спокойно можем да се ужасим. Болните хора са преобладаващата част от населението на земята. Почти всеки е болен и никой не може да предвиди как или кога ще настъпи краят на това страдание. Повечето хора смятат, че свят без болести е невъзможен и предават своите страхове на здравите хора. Хората непрекъснато се тревожат за здравето си. Към тази тревожност се прибавя и несигурността дали прихванатото заболяване е лечимо или не. Дори успяващите хора не могат истински да се радват на щастие и душевен покой. А мисълта за високите медицински разноски може да разболее и най-здравите. Повечето хора спестяват пари, за да могат да си позволят лечение в случай на нужда – живеят зле, за да може когато са зле, да станат още по-зле. За всички е ясно, че понякога болестите се лекуват трудно. Те могат да продължат толкова дълго или да се повтарят периодично, така че здравето да изглежда като временен феномен. На тази основа се изгражда становището, че хората са перманентно болни и повечето са уверени в това. Медицината утвърждава тази феноменална глупост.

Всеки иска да види болестта изкоренена от човешкия свят, но това все повече изглежда като непостижима мечта. Една от причините е, че възлагаме всичко на медицината, а тя е просто бизнес с добре изработена маркетингова стратегия. Възникнала от най-благородни помисли, тя постепенно (кога от невежество, кога съвсем преднамерено), се изродила до днешното си състояние. (Както са се изродили и много други неща.) Болестта се е превърнала в търсене – медицината в предлагане. Преди доста време търсенето определяло предлагането и това са го допускали дори посредствени икономисти като Маркс и Енгелс, въпреки че никога не е било абсолютно вярно. Отдавна вече не е така. Днес предлагането създава търсене. Антивирусните програми не са изнамерили нищо ново, медицината го прави от векове. Но това е друга тема.

Хората са създадени, за да бъдат здрави. Здравето не е някакъв феномен, който ни спохожда „от дъжд на вятър”, здравето е нашето естествено състояние.

Болестта е алгоритъма, който възстановява формулата на здравето – средство, чрез което тялото се прочиства само и възвръща здравето си. В повечето случаи, ако позволим болестта да протече нормално, след няколко дни се чувстваме по-добре, отколкото преди заболяването, защото тялото е по-чисто и може да функционира по-ефективно. Болестта е нищо по-различно от махмурлука – организмът се напъва да почисти отровите, с които безразсъдно сме го затрупали, само че при махмурлука осъзнаваме причините и сме спокойни, казваме си нещо в смисъл: „Така ти се пада!” и се оставяме на мъките. След три-четири часа, в извънредни случаи след два-три дни се чувстваме отлично и сме готови за нови подвизи. При болестта не осъзнаваме причините, тъй като отровите се трупат постепенно и при най-малкото неразположение хукваме на лекар, който, след като ни прегледа, авторитетно заявява: ”Добре е, че дойдохте незабавно. Ако бяхте изчакали можеше да стане твърде късно.” Лекарите винаги казват нещо такова, сигурно защото вярват, че оставено само на себе си, заболяването непременно ще доведе до незадоволителни резултати. За това те незабавно предписват терапия, която пречи на естествения процес на пречистване и вместо да се изчисти тялото, в него се внасят нови отрови, които премахват симптомите на болестта. Започваме да се чувстваме по-добре, но в последствие се разболяваме по-тежко, защото натрупаните токсини не могат да напуснат тялото. Оставаме в сравнително добро състояние и сме щастливи, че толкова бързо сме се излекували. Възхваляваме съвременната медицина. Изглеждаме здрави, но всъщност сме псевдоздрави. Токсините остават в нас и съвсем скоро болестта ще се надигне отново, и този път ще бъде по-страшна. И пак при същия лекар…

Днешната медицина изобщо не признава вътрешните лечебни сили, с които всяко човешко същество е надарено. Тя сякаш е забравила, че човек притежава най-съвършената имунна система в природата. Друг е въпросът, че тази система е почти „закърняла”, в следствие на непрестанните грижи на същата тази медицина. Човешкото тяло е създадено така, че да е в състояние да издържи постоянно естествено пречистване от токсините. Този естествен процес, който наричаме болест, се придружава от известни болки и дискомфорт, но бързо възвръщаме доброто си здраве, ако му позволим да протече нормално.

Някога се шегувахме, че настинката минава за по-малко от седмица, ако вземаш антибиотици, а ако не вземаш за пет, даже за шест дни и това си е точно така, само че във втория случай наистина минава, а в първия ставаш още по-болен.

Съвременният човек е пристрастен към лекарствата. Той е като ходеща аптека. Едно кихане е достатъчно добър повод да си разтвори някакво прахче. Той е убеден, че е болен и непрекъснато се налива с лекарства. Най-много от всичко иска да стане здрав. Самото усилие да „станем" здрави се превръща в бариера – защото ние сме здрави и носим в себе си своето здраве. Няма защо да ставаме каквото и да било – достатъчно е да реализираме това, което сме! И това е всичко.


 

 

Добави коментар


Защитен код
Обновисъс съдействието на

bezpanika.com.


Още приятели

Стари, хитри, брадати и леко мустакати

Правото на свободен избор:
Можете да пиете бира по баварски – с наденички.
Можете да пиете бира по американски – с чипс.
Можете да пиете бира по японски – със суши.
А можете и по руски – с водка.