ja_mageia

НЯМА ПРОБЛЕМИ, ДАМИ И ГОСПОДА!

nyama-problemi-dami-i-gospodaХората обичат да говорят за проблемите си и са изключително разочаровани, ако им кажеш, че техният проблем, изобщо не е проблем. Чувстват се неудовлетворени. Ако проявиш интерес към проблемите им, започват да се чувстват добре. А ако им кажеш: "Ужас, това си е сериозен проблем", те са щастливи. Хората са много щастливи, когато някой оцени проблемите им. Човек с проблеми – това звучи гордо. Но да се сдобиеш с истински проблеми не е толкова лесно, тъй като проблемите реално не съществуват.

Винаги съм се чудил: откъде това неравноправие – богатите, не стига, че си имат всичко, но си имат и проблеми, бедните нямат дори проблеми. Богатите могат да си ги позволят. Могат да се радват на играта с многото проблеми. Бедните, дори, не подозират за чудодейните лостове на психоанализата. А психоанализата е едно от най-важните неща в забързаното ежедневие на западния човек. Напоследък с все повече ентусиазъм се проявява и у нас. Спомням си, че по времето на социализма, малко хора бяха чували за тази дивотия, сигурно защото, тогава всички бяхме равни и даже богатите нямаха проблеми. Всъщност, психоаналитикът не може да помогне дори на себе си, камо ли на никой друг. Няма как да помогне. И въпреки това, хората отиват при него и си плащат, а той приема техните проблеми. С какъвто и смешен и абсурден проблем да отидете при психоаналитика, той ще ви приеме и изслуша много искрено, няма дори да се усмихне и ще приеме, че проблемът наистина си го бива. Той вече знае колко много страдате и започва усърдно да се занимава с него, да го изучава и анализира. Прави го с години. Психоаналитикът не върши нищо друго освен да подържа раната отворена. Така наречения проблем може да изчезне за няколко седмици от само себе си, но това няма да се случи, защото с помощта на психоаналитика, той ще съществува няколко години, може и повече, зависи колко сте богати. Зависи от това, до колко можете да си позволите да го имате. Дори след дълги години на усърдна психоанализа, проблемът не може да бъде решен, защото той никога не е съществувал, а да се реши нещо, което не съществува е като „делението на нула”. Само че след години на психоанализа, се чувствате изтерзани от стария проблем, вече ви се иска да имате някакъв нов и по-изискан проблем. Един ден внезапно си казвате: "Ха, проблема вече го няма, всичко е на ред" и благодарите на доктора, без да осъзнавате, че единствено времето е вашия лечител. Не след дълго вече сте си намерили нов проблем и ако джоба ви не е достатъчно изтънял – пак при същия доктор. Та вие вече сте повече от приятели. Влизате и някак приповдигнато му съобщавате: „Гледай, пък сега, какъв проблем имам!”. Психоаналитикът е леко сащисан, не че е бил беден, преди да ви срещне, но въпреки способността му да рови в човешките глави, не е и подозирал, че искате да го позлатите…
Проблемите не съществуват. Ние ги създаваме – защото не можем да живеем без тях. Това е единствената причина, поради която имаме проблеми. Да имаме проблеми, означава да ангажираме ума си с нещо, а той има нужда да бъде ангажиран, тогава се чувства добре. Когато няма проблеми, умствената енергия няма накъде да се движи. Усещаме някаква празнина. Проблемите са нашия начин да живеем, да продължаваме, да се надяваме, да желаем, да мечтаем. Проблемите дават толкова много възможности. Когато сме в почивка и няма какво да правим, получаваме усещането, че ще полудеем – седим в стаята и започва да не ни свърта на едно място, не се чувстваме удобно, пускаме телевизора или сядаме зад компютъра. Започваме някаква игра или си чатим с някого, но съвсем скоро ни омръзва. Палим цигара. Нямаме работа и нещо ни безпокои. Опитваме се да спим, макар че е „никое време” – не се получава, връщаме се в кухнята, отваряме хладилника и се чудим дали не сме гладни, запалваме друга цигара, препрочитаме вчерашния вестник. Отново пускаме телевизора – сто програми и нищо интересно, излизаме на терасата… Същото състояние се случва в главата ни, когато нямаме проблеми.
Измисляйки си проблеми хората си осигуряват и здрава защита срещу истинския живот. Колко често сме чували: „Какъв ти купон, бе братче, имам толкова много проблеми!” или „Остави ме на мира, аз съм затънал в проблеми, а ти ме занимаваш с глупости!” и други подобни. Проблемите предпазват човека от всякакви неблагоразумни радости. Как би могъл някой с проблеми да обича, да танцува, да щурее, да купонясва. А хората се чувстват длъжни да намерят някакви причини за тоталното отричане на живота. Проблемът е решението. Много уважителна причина да не присъстваш на празника на живота.
Никой не отрича, че животът е изпълнен с трудности и при някой са в големи количества, но трудностите не са проблеми. Трудностите са обективни и идват отвън, проблемите са вътре в нас. Всяка трудност увеличава нашата сила, всеки проблем блокира нашата сила. Много често човек сам избира по-трудния път. Той не желае да го спуснат с хеликоптер на върха, иска да извърви трудния път. Самото преживяване на трудностите доставя удоволствие. Хората с лекота наричат трудностите проблеми, а това си е чиста подмяна на понятията.
Проблемът е нещо изкуствено създадено. Съществуват ситуациите и проблемите са нашите интерпретации на ситуациите. Един човек може да приеме съвсем спокойно дадена ситуация, а друг да си извлече от нея сериозни проблеми. Така че единствено от нас зависи, дали ще възникне някакъв проблем. Проблемите са в нашата психиката.
Никога не бива да забравяме, че проблемите са фикции, те не съществуват. Появи ли се нещо такова в главата ни, трябва много внимателно да го разгледаме от всички страни. Наистина ли съществува или сами сме го създали? Но той не би могъл да съществува. Значи сме го пожелали, затова е възникнал. Поканили сме го, затова е дошъл. Измислили сме го… Няма значение, важното е да осъзнаем същността му, а той както е дошъл, така и ще си отиде, достатъчно е да не го глезим с много внимание. И ако, все пак, вече се е заклинил яко в нашето съзнание, не бива в никакъв случай да се опитваме да го прогоним. Това само ще го утвърди. Един проблем се сбъдва като такъв, само когато се опитваме да го отхвърлим.
В живота проблеми не съществуват, но ако толкова настоявате – измислете си и им се радвайте.

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обновисъс съдействието на

bezpanika.com.


Още приятели

Стари, хитри, брадати и леко мустакати

Срещат се две планети. Едната зелена, цветуща, а другата - сива, сдухана..
- Абе какво става с теб? Защо си такава унила?!
- Ох, остави се.. хванах хора!
- Спокойно, те минават от само себе си!